Wednesday, 18 November 2015

IKEA TURN KIDS DRAWING INTO AMAZING TOYS!

IKEA kreatif. They selected kids' drawing and turn it into real toys. love it. In that videos, baru tau kilang IKEA ada kat Indonesia.

SAGOSKATT Soft toy IKEA All soft toys are good at hugging, comforting and listening and are fond of play and mischief.

Monday, 16 November 2015

MONEY READER

While shopping, gunakan apps ni untuk mudahkan urusan. It can detect the value of any currency.



Sadly it's running only on IOS.

Thursday, 22 October 2015

EASY LONG SHADOW IN PHOTOSHOP



Tulis anything.



Ambil Line tool. Bend it -45 darjah.



Copy dan letak di hujung huruf.



Ambil Pen tool ( see the setting in the pic ) dan trace pada setiap penghujung huruf.



Akan jadi lebih kurang macam ni.



Tukar warna shadow dan naikkan layer huruf ke atas.



Finish result.


Wednesday, 21 October 2015

Friday, 9 October 2015

INOVASI

'Inovasikan yang biasa,
Biasakan inovasi.'

I kept reminding this.

Tuesday, 6 October 2015

WALKING BIKE

Lopifit adalah basikal. But you need to walk on it.
Never thought benda ni ada...sweet and sweat.






Thursday, 1 October 2015

Tuesday, 22 September 2015

QURAN QUOTE

Misal bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya); padahal sesungguhnya sarang-sarang yang paling reput ialah sarang labah-labah, kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan.

Surah labah-labah 29:41

Macam-macam perbandingan Allah buat. Terpulang pada manusia untuk fikir.

Monday, 14 September 2015

Friday, 11 September 2015

GOOGLE CANDY!




















Main game di Page Error Google Chrome. Just hit Space Bar and let Mr. Dinosaur do the job. 

Wednesday, 9 September 2015

SAVING MY BUCK!

  

Aeon big  (17 sept 15 ) vs Giant (30 sept 15 )

................................................................................................................................................
             



Tesco (16 sept 15) vs Giant (30 sept 15 )

.............................................................................................................................................

Monday, 7 September 2015

INTERNET ATTITUDE

1. Layan sesiapa sahaja seperti di kehidupan yang sebenar. It's not right untuk menjadi  
    gangster alam maya dengan berselindung disebalik ketanpanamaan.


2. Fikir sebaik-baiknya sebelum share sebarang perkara di Internet. Ianya takkan hilang!.

3. Jangan memaki. Please, we have feeling.

4. Jangan menyalin kandungan orang lain tanpa kebenaran. Semak hak cipta sebelum
    menggunakan mana-mana kandungan internet.


5. Jangan berkongsi statistik atau fakta-fakta yang tiada asas. Hentikan perkara yang
    separuh benar.


6. Beri kredit kepada sesiapa yang sepatutnya menerima kredit di atas berita yang terkini.

7. Jangan layan maki/kritikan orang. Just ignore it so that it will go away. Orang yang
    mengkritik sebenarnya mengharap kita melayan kritikan mereka.


8. Jangan post sebarang maklumat peribadi orang lain for any reason. Sesetengah pengguna
    Internet  suka untuk merosakkan kehidupan orang lain, yang mana sebenarnya kita tiada
    hak langsung untuk berbuat demikian.


9. Jangan spam. Internet adalah tempat yang hebat untuk perbincangan dan perkongsian
    idea-idea, tetapi jika perbincangan itu hanya sehala, kita tidak menjadi warga Internet
    yang baik.

Friday, 4 September 2015

FRIDAY LINK COMBO!

Picnic Bag Blanket by Yield

- Yielddesign has made a revolution. Bag yang berfungsi sebagai picnic blanket. made me smile.

- Our kid should see this. Confirm berkembang minda.

- Stumble to this human dominoes. crazy!

- Pelajar sekolah ni mencipta kerusi dari botol terbuang. Made me think.

- Bagaimana jika kita dibesarkan oleh serigala?

- Bangunan Suruhanjaya Tenaga Putrajaya tak pakai aircond. Stunning!




Thursday, 3 September 2015

AMAZING GOOGLE APP!



Build your own LEGO style building and map it. Kolaborasi di antara Chrome dan LEGO. Made me think.

Google Earth Flight Simulator

Ada google earth? Download it and Ctrl + Alt + A untuk belajar simulasi kapal terbang. I've tried Fighter jet and it is hard!

Wednesday, 2 September 2015

LEAF MEMO PAD



leaf memo pad. Open for pre-order. Made me smile.

QURAN QUOTE

Dan Firaun pula berkata: "Wahai orang-orangku, aku tidak mengetahui ada bagi kamu sebarang tuhan yang lain daripadaku; oleh itu, wahai Haman, bakarkanlah untukku batu-bata, serta binalah untukku bangunan yang tinggi, supaya aku naik melihat Tuhan Musa (yang dikatakannya itu); dan sesungguhnya aku percaya adalah Musa dari orang-orang yang berdusta".

Surah Al-Qasas (Pelbagai kisah) 28:38

Keangkuhan Firaun sewaktu berdialog dengan anak angkatnya, Nabi Musa. Siapa Haman? Menteri Firaun. Bangunan yang tinggi tu, Is it  the pyramid?

Tuesday, 1 September 2015

CONVERT BITMAP TO VECTOR IMAGE ONLINE


Vectormagic membolehkan kita menukar imej bitmap kepada imej vector yang lebih sharp dan kemas. It's free! It's online!

Friday, 28 August 2015

FRIDAY LINK COMBO

opentoys-2
opentoys-6
- Download komponen di sini and let kids playing with your boring vegetables. They'll love it!

- So this is how they build an electric train. made me think.

- Pengsan tengok harga rumah di the Light Waterfront Penang . Siap ada Akuarium air masin. cool!

- Cara lipat kapal terbang kertas yang paling terbaik. Sebab? Orang yang melipat kapal terbang ni adalah pemegang rekod dunia untuk kapal terbang kertas yang paling jauh diterbangkan. 226 kaki 10 inci!

- Gantung kunci korang like a rockstar! mindblowing!

- Bubba adalah nama seekor kucing. And guess what, he's a student!

- Supermarket lama yang ditinggalkan di Bangkok, Thailand jadi tempat ikan membiak.
  Made me stumble!

Thursday, 27 August 2015

ALTERNATIVE TO GOOGLE MAPS



Di samping menggunakan Googlemaps, saya kerap juga refer pada Wikimapia. Senang sebab banyak tempat yang dah diplotkan. Yang menariknya kita boleh plotkan mana-mana tempat on our own. Bak kata wikimap - LETS DESCRIBE THE WHOLE WORLD!

Wednesday, 26 August 2015

ALQURAN AND SCIENCE



"The Qur'an is not a 
book of Science 
but a book of 'Signs' ".


Dr. Zakir Abdul Karim Naik.

THE BEST ONLINE GAMES FOR KIDS!





PBS KIDS adalah online games untuk kanak-kanak yang sangat colorful yet interactive. My 6 years son have been experiencing the web since he was 3. Asah minda anak-anak korang dengan games seperti story games, spelling games, problem solving games. Ada pelbagai karektor yang famous seperti Thomas And Friends, Sesame Street, Dinosour Train, Super Why dan pelbagai lagi. Come and give it a try.

Tuesday, 25 August 2015

PAPER MODEL

small-chopper349.


365 jenis paper model daripada artis Charles Young.  Super minimalis!

AN-AYAT-A-DAY

Mereka tidak merasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya.

surah kiamat (waqi'ah) 56:19

perihal penghuni syurga yang minum arak yang dah dihalalkan.


Monday, 24 August 2015

GOOGLE TRANSLATE


Aplikasi Google translate yang terbaru. Snap any printed text and let it do the translation in 27 different languages. Made me stumble.  

AN-AYAT-A-DAY

(Maralah angkatan itu) hingga apabila mereka sampai ke "Waadin-Naml", berkatalah seekor semut: "Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari".

surah semut 27:18



-reaksi semut sewaktu angkatan tentera nabi Sulaiman melalui kota semut.
Seronok kengkadang tengok perangai semut. lebih-lebih lagi bila diorang  jumpa satu sama lain. Macam bagi salam kan.
Beza dengan kita. Susah nak bagi salam.

Friday, 21 August 2015

FRIDAY LINK COMBO

jpg hooks

-I would definitely put this jpeg hook coat to my wishlist.

Notabag adalah kombinasi beg galas dan wallet? Gonna have it.

Phone-brella menyelesaikan masalah penggunaan handphone dan payung ketika hujan.

- IKEA merekabentuk perabot menggunakan kertas sepenuhnya.

- Just wondering where was MH370. Alfatihah.

- Kucing ni buat saya rasa nak tumbuk ja muka dia...hehe. made me smile.

- Saya rasa ini adalah seni grafiti yang terpanjang!

- these self push walker would be for him. Happy upcoming birthday!

- Mahal jugak alphaberry ni. Sesuai untuk 4 years old and below toddler saya rasa.


BIKE DESK

  
 Bikedesk mengingatkan kita walau sesibuk manapun, get out there, and RIDE.

MAJIME

japanese phrases

14 Frasa dari bahasa Jepun yang boleh dihayati. Especially 
MAJIME : Seseorang yang boleh diharapkan yang dapat menyiapkan kerja tanpa banyak berdalih.




BLOGGER ATTITUDE



“I wasn’t trying to make money,
I was trying to make a point!”
– Seth Godin 


Thursday, 20 August 2015

RAINBOW PENCIL


Rainbow Pencil
Rainbow pencil dibuat dari kertas kitar semulajadi. let you create beautiful paper rainbows when you sharpen them. 
Thanks to duncan shotton!

definitely for my kids.

Wednesday, 19 August 2015

BECOMING A MORNING PERSON

Persamaan antara karektor-karektor dunia yang berjaya adalah mereka komited untuk bangun pada awal pagi. Di antara mereka adalah :

  • Pengasas Virgin, Richard Branson bangun pada jam 05:45 pagi, Walaupun ketika dia di pulau peribadinya, dia menggunakan waktu pagi untuk senaman dan sarapan sebelum memulakan kerja pada hari tersebut.
  • First Lady, Michelle Obama memulakan hari beliau pada jam 4:30 pagi untuk senaman sebelum anaknya bangun.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook akan bangun seawal pukul 03:45 pagi setiap hari untuk kemaskini e-mel, berlatih di gym sebelum menuju ke pejabat.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks, Howard Schultz akan bangun seawal pukul 04:30 pagi untuk berbasikal (sering menaiki basikal dengan isterinya) - dan minum secawan kopi.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Disney, Bob Iger bangun pada pukul 4:30 pagi dan menggunakan awal pagi untuk membaca surat khabar, bersenam, mendengar muzik, mengemaskini e-mel, dan juga menonton TV.
  • Vogue Editor-In-Chief, Anna Wintour bangun di 05:45 pagi untuk bermain tenis sebelum memulakan kerja.
  • Ketua Pegawai Eksekutif GE, Jeff Immelt bangun jam 5:30 pagi dan melakukan senaman kardio, membaca surat khabar dan menonton CNBC.
Kalau korang perasan mereka jugak kebanyakannya ada satu lagi persamaan, mereka bersenam pada awal pagi.

Kita sebenarnya dah diajar dalam Islam kan?

Friday, 14 August 2015

SAYA SETENGAH SUKA MATEMATIK!

Salam.

just how much do you like math? Mesti ramai yang suka kan? haha...
PHOTOMATH Apps  membolehkan kita 'snap' sebarang soalan matematik dan dapat instant result and steps. Pretty cool.