Tuesday, 19 November 2013

CARA MUDAH UNTUK EDIT FORMAT PDF

Assalamua'laikum.

Umum sedia maklum yang format pdf memang x boleh di ubah/pinda. Beat akan perkenalkan laman web nih yang boleh mengubah tanggapan tersebut. Fillanypdf.com adalah laman web yang dimaksudkan. Contain simple menus yang memudahkan korang edit sebarang format PDF secara online.





































Klik done bila selesai edit dan dokumen korang akan terus di download ke pc. Simple as that.
Ada banyak online web yang memberi perkhidmatan seperti ni dan salah satunya korang boleh try freeonlineOCR.

Monday, 4 November 2013

CARA-CARA MEMBUAT CPR...

Salam.

Pernah tak korang alami situasi di mana seseorang tercekik, pitam dsb? Apa tindakan kita jika situasi tersebut memerlukan kita bertindak dengan cepat seperti melakukan bantuan pernafasan yang lebih dikenali sebagai CPR(Cardiopulmonary resuscitation)?

Takut jugak kan  kalau xde bacic CPR. Untuk itu, beat perkenalkan pada korang satu laman yang sangat interaktif yang akan mengajar korang macammana untuk handle situasi yang kritikal dan membuat bantuan kecemasan seperti CPR.

Lifesaver adalah laman web yang disebutkan. Korang boleh belajar cara-cara membuat CPR dengan kaedah yang sangat interaktif iaitu dengan menggunakan keypad pc atau phone korang.

Korang akan diberi soalan-soalan yang perlu dijawab dengan cepat seperti "berapa kali bantuan pernafasan perlu dilakukan?" dan segala situasi yang kritikal ini adalah imbasan dari situasi yang sebenar.
Jika korang lambat menjawab dan bertindak maka bertambah kritikal keadaan mangsa.

Korang boleh gunakan di smartphone atau tablet untuk belajar menghadapi situasi ni..

bersedia? Jom try lifesaver











































Monday, 28 October 2013

Try this web : untuk sesiapa yang tension time keja.

Salam.

Try this web. Sure to calm your mind. Boleh jugak release tension time keja ni...
Ada banyak lagu dan persekitaran yang pasti menenangkan.









Wednesday, 3 July 2013

CARA TUKAR INTERFACE POWERPOINT


Salam,

Pernah x tukar interface microsoft office? Try buka Powerpoint, word atau excel, dan follow step di bawah ok. Ada 3 pilihan warna. 









Tuesday, 2 July 2013

JOM BELAJAR SIFIR MENGGUNAKAN JARI

Salam.

Jom belajar sifir 6 hingga 10 dengan menggunakan jari.





Korang try buat pendaraban yang lain ok...boleh ajar pada anak-anak.

Monday, 1 July 2013

CARA ELAKKAN PISANG DARI CEPAT LEBAM.

Salam, 

1. Untuk mengurangkan pisang daripada lebam dengan cepat, asingkan setiap pisang.

0_banana_ripen_crop.JPG

2. Terlupa keluarkan dvd dalam laptop yang dah di off? gunakan paper clip untuk membuka dvd drive. Tekan ke dalam sehingga driver terbuka.

DSCF0119.JPG

Friday, 28 June 2013

TIPS UNTUK MUDAHKAN HIDUP KITA : part 4

Salam,

1. Untuk adjust saiz icon di desktop, klik Ctrl (jangan lepas) + scroll down/up mouse korang.



2. Kaedah mudah delete perkataan dalam microsoft Word/Microsoft? Letakkan kursor dihadapan perkataan yang hendak di delete, tekan Ctrl (jangan lepas) + backspace.



3. Nutella dah nak habis? campurkan dengan aiskrim dalam bekas nutella...yummy.





















4. Seterika korang kurang smooth sebab ada benda melekit pada iron steel plate? Cuba gosokkan pada garam.


Make the steel plate on your iron smooth and shiny again.

5. Just type nama tulisan yang korang minat dibawah untuk download di internet.

fonts. just search for the font names to download them.